Курорти по Българското черноморие

България се гордее с 378 километровата си брегова ивица, която е толкова разнообразна, колкото и самата страна. Огромни, открити плажове, осеяни с тихи заливчета, дюни, скали, гористи хълмове и романтични полуострови на фона на лозя, овощни градини, рибарски селища, къмпинги, модерни курорти, ваканционни селища и частни вили. Това е едно наистина гостоприемно крайбрежие, което предлага всичко за всеки – за тези, които търсят вълнуваща почивка и за тези, които искат да живеят тук целогодишно.

Българското черноморие покрива изцяло източната граница на България, от Румънските черноморски курорти на север до Европейска Турция на юг, по протежение на 378 километровата си брегова линия. Бели и златни пясъчни плажове заемат приблизително 130км, от цялата  378км дължина на брега. Регионът е важен център за туризъм през летния сезон от месец май до октомври, който привлича милиони чуждестранни и местни туристи и представлява една от най- популярните туристически дестинации за страната.

СЕВЕРНО ЧЕРНОМОРИЕ

Варна

varna

Град Варна е разположен в североизточната част на България, на брега на Черно море. Варна е третият по големина град в страната и най-големият на брега на Черно море с население от около 330 000 души. Заради своята история и икономическо и културно значение, той често е наричан морската столица на България.

Със своето модерно пристанище, железопътни линии и международно летище, осигуряваща връзка с 35 държави и повече от 100 световни градове, Варна е един от най-големите транспортни центрове на България.

Стратегическото разположение на Варна на картата на Югоизточна Европа превръща града в един от най-големите центрове по Черноморието още от древността. Множество паметници, представени днес в градския археологически музей датират от този период. Впечатляващата колекция на музея включва находките от Варненския халколитен некропол – най-старото златно съкровище в света намерено до сега, датиращо от преди шест хиляди години.

Сред останалите музеи, някои от най-интересните са Морския и Етнографски музей.  Колекцията на Морския музей включва статии, свързани с българското военно и търговско корабоплаване. Етнографският музей представя богатото разнообразие на културата и стила на живот на населението в област Варна от втората половина на 19-ти и началото на 20 век.

Златни Пясъци

goldensands

Курортът Златни Пясъци е известен със своя хубав, златист пясък и дъгата си плажна ивица. Черноморските му плажове са покрити с чист, кристален пясък. Именно поради естествената си красота, българското черноморие се превръща в  популярно международно курортно място.

Курорта Златни пясъци се намира на 18 км северно от град Варна,в близост до Национален парк Златни пясъци. Това е прекрасен курорт, най-големият на Северното Черноморие, с богато гористи хълмове, бял златист плаж и чисто синьо море. Има много известни и древни водни минерални извори,с дебит от 150 м/сек, които са били познати на тракийци и римляни. Плажовете се простират на дължина около 4 км и достигат до 100м ширина на някои места. Средната температура на въздуха през лятото е 27-30 градуса, а температурата на водата е 25-28 градуса. Златни Пясъци дава възможност, както на любителите на слънцето и плажа, така и на тези които желаят да се разхождат и опознават нови територии, а именно град Варна, трети по големина град в България, смятан за перлата на българското Черноморие, който разполага с много интересни места за посещение. Курортът предлага прекрасни условия за отдих, развлечения, спорт и спа-процедури. Това е рай за деца и спокойна почивка за родителите. Няколко пъти е носител  на  „Син флаг“ – престижна, международна и екологична награда.

Свети Константин и Елена

constantineandhelena

Свети Константин и Елена е курортен град на българското черноморско крайбрежие в озеленен парк, разположен на 10 км северно от центъра на град Варна, на 2 км източно от  квартал Виница, и на 7 км южно от Златни пясъци. Намиращ се в прекрасен старинен парк с кипариси, лилии и смокинови дървета, курортът предлага удобни апартаменти, хотели, вили и къщи за почивка. Той е най-старият български черноморски курорт, познат в миналото, като Дружба и курорт Варна. Св. Константин и Елена се обслужва от международно летище-Варна, както и от автобусните линии на Обществен транспорт-гр.Варна. За курорт със своите размери, той притежава разнообразие от магазини и сергии. Най-добрите нощни центрове и ресторанти, включително казина са разположени в близост до курорта.

Албена

albena

Албена е един от най-красивите морски курорти по българското Черноморие. Тя е разположена в живописен залив, с голям пясъчен плаж, на около 30 км северно от Варна, в подножието на зелени хълмове. Това е мястото, където морето и пясъка се срещат. Курортът е наслада за хора от всички възрасти и е кръстен на местна хубавица –  женски герой на един от най-добрите български писатели – Йордан Йовков. С пясъчни ивици и кристално море, Албена предлага удоволствия за всеки вкус. Албена се намира само на 30 км от морската столица на България – Варна. Курортът е забележителен със своят 6-километров плаж. Той има над 43 хотела (от 2 до 5 звезди), разположени на самия морски бряг и  на близките хълмове с вълнуваща гледка към морето и националния резерват „Балата“. Други интересни места наоколо са с.Оброчище с неговата добре запазена крепост, датираща от османски времена и село Кранево, с останки от древни крепости.

Курорта Албена се намира в непосредствена близост до Балчик. Двете дестинации са свързани посредством морска плажна алея, наречена Дамбата. Тя започва от яхтеното пристанище, преминава покрай Двореца и достига до Албена, като общата й дължина е 7300 метра.

Балчик

balchik

Балчик е разположен в североизточната част на българското Черноморие, на 40 км от Варна и на 20 км от Каварна. Той се намира на брега на морето, в район с умерено-континентален климат. Средната температура през юли е 22 градуса, а температурата на морската вода през лятото достига до 24 градуса по Целзий.

Градът е основан преди 26 века от гръцки заселници под името Круни. През 6 век преди новата ера градът е кръстен на гръцкия бог на виното и радостта – Дионис – Дионисополис.

Няма съмнение обаче, че Балчик е една от най-популярните дестинации за морски туризъм, който също е добър вариант и за закупуване на имот с цел отдаване под наем.  Красивите плажове в района, около града, както и свежата природа привличат много посетители през летните месеци.

Кранево

kranevoКокетно малко селце, разположено в закътан залив, Кранево се намира на 25 км северно от град Варна. То лежи точно над северния край на Златни пясъци и в южната част на дълъг плаж,  простиращ се в посока на луксозния курорт Албена на север. Обширен плаж, чисто море, полегато морско дъно и лековити минерални води са подпомогнали бързото разрастване на селото в конкурентна туристическа дестинация.

Кранево е оцеляла древна римска крепост, известна като „Екрене“ или още, като пристанище „Кранея“.

Останки от римска крепост, използвана през Средновековието, е била намерена в южните плата над селото.

Кранево очарова туристите с белите си къщи и червени керемидени покриви. Всяка къща е с цветна градина и асми, където лъчезарните домакини посрещат своите гости и ги черпят с охладена гроздова ракия. Домашните ястия обикновено се приготвят със зеленчуци и плодове, отглеждани от местните жители.

Русалка

rusalkaРусалка е най- северният от  българските черноморски курорти. Това е комплекс от 600 вили, разположен на около 80 км североизточно от Варна. Той заема територии на две защитени местности – Таук Лиман и Птичия Залив, който е дом на редки видове птици. Други интересни в близост места до Русалка, са село Камен бряг, Яйлата, живописни скалисти заливи и около 40 пещери, които също се намират в района. В непосредствена близост е Калиакра, съхраняваща останките на древна крепост, която също е любима дестинация за наблюдатели на птици.

Районът е благословен с горещи минерални извори. Комплексът разполага с няколко тенис-корта, волейболно игрище, футболно игрище, както и отлични условия за други спортове. Курортът предлага конна езда и гмуркане с шнорхел, покрай скалите на морето.

Бяла

byalaРазположен на красивия бряг на Черно море, с население от 2330 души, град Бяла е малко традиционно българско селище. Тя се намира между Варненското и Бургаско международни летища, което я прави предпочитана и лесна за  достигне туристическа дестинация. Известна с кристално синьото си море и пясъчни ивици, както и процъфтяваща винарска промишленост, Бяла се превръща в още по-търсена дестинация.

Само на 50 км южно, от морската столица Варна и на 80 км северно от град Бургас, нейната панорамна гледка я прави идеалното място за една разнообразна почивка или място за разумна инвестиция.

През последните няколко години градът се развива много бързо и в момента той е желано място за почивка от много туристи през лятото. Има много определящи фактори, като добрата локация на града и 6 километровата плажна ивица с много фин пясък, който е широк 10 до 50 метра. В околността има много девствени плажове, някои от които все още съвсем непознати за повечето хора.

ЮЖНО ЧЕРНОМОРИЕ

Слънчев бряг

sunnybeachСлънчев бряг е най-големия Черноморски курорт, простиращ се по протежението на   красив залив с източно изложение, на фона на спускащите се склонове на Стара планина. На юг, разположен на малък полуостров, се намира древния град Несебър – архитектурен и исторически паметник на българската и световната култура. Освен това, на около 40 км. Южно се намира и областния град Бургас. Името Слънчев бряг е дадено не случайно, тъйк като е най-подходящо за това прекрасно място със средна лятна температура между 25 – 30 градуса и изключително малко облачни дни. Бреговата ивица на курорта  предлага 8 км простор от фин златист пясък, полегато морско дъно и топло и безопасно море, което прави курорта идеално място за семейства. За младежите, които са настроени да се забавляват курорта  предлага разнообразие от клубове и барове, както в централната част на курорта, така и по плажната ивица.  По крайбрежната улица можете да се насладите на множество ресторанти и базарчета . Вечерта най-вълнуващите клубове отварят врати, а Цветната алея се намира в сърцето на курорта. Опциите за настаняване в комплекса са изключително разнообразни – има както луксозни петзвездни комплекси, така и различни категории хотели, вили, къщи за гости, апарт-хотели и други.  Кетъринга и развлеченията в курорта са стотици и предлагат голямо разнообразие от Българска и интернационална кухня.

Забавленията за посетителите са гарантирани от различни атракции – водни спортове, сърф, плажен волейбол, аква-парк, боулинг, различни забавления за деца и др.

Слънчев бряг предлага голям избор от заведения за хранене и също така има какво да предложи на запалените по спорта. Тук има също така чудесни условия за живеене през цялата година, за добра почивка или бизнес. Комплекса предлага голям брой от недвижими имоти подходящи за тези услуги.

Комплекса е бил награждаван с престижната международна награда Син Флаг няколко пъти.

Свети Влас

vlasСвети Влас е красив, бързо развиващ се курортен град, разположен на 5 км. Северно от Слънчев бряг. Курорта се намира в подножието на Стара планина и през последните години се развива като модерна дестинация за почивка през лятото, с новопостроените си комплекси, хотели и инфраструктура.Дължината на плажната ивица е 1,5 км. В курорта има голямо разнообразие от комплекси с различни цени и категории. Повечето хотели предлагат all-inclusive настаняване. Свети Влас е известен със своето яхтено пристанище Марина Диневи, което има капацитет 300 яхти и невероятни съоръжения за забавление, които вдигат нивото на града. Свети Влас също е носител на престижната екологична международна награда Син флаг вече няколко години.

Несебър

nessebarАрхитектурно-исторически резерват Несебър е разположен в Стария град и заема формата на 850 м дълъг и 350 м широк полуостров. Той е разположен на 2 км южно от Слънчев бряг и на около 40 км северно от Бургас. Старият град е обявен за архитектурно-исторически резерват с национално значение по силата на Наредба No 243 на Министерския съвет от 18 юли 1956 г. Тесен провлак свързва двете части – нов и стар град.

През 1983 г. Старият Несебър е включен в Списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, като един от най-старите градове в Европа.

Несебър е основан преди 3200 години, когато градът се е наричал Месембрия. През Средновековието той е бил известен като Месемврия, а по-късно е преименуван на Несебър. Многобройни археологически находки свидетелстват за многовековната история на Стария Несебър. Много от тях могат да се видят в Археологическия музей, който се намира в самото начало на полуострова. Различните музейни зали предоставят информация за съществуването на града под контрола на траките, Римската империя, Византия, както и Българската държава. Самия вход на града е през порта в крепостна стена, някога обграждала града. Съществуват исторически доказателства за наличието на повече от четиридесет църкви и два манастира в Несебър. Днес има информация само за 23 от тях. Отделно от църквите, които са превърнати в музеи, няколко други възстановени и добре запазени храмове могат да се видят в старата част на града. Църквата на Свети Йоан Кръстител е построена през 10-ти век. В нея се съхранява  портрет на ктитор, която датира от 14-ти век.

Елените

eleniteЕлените е ваканционен комплекс, разположен на брега на морето, на южния склон на най-източната част на Стара планина. Курортът е разположен в красив залив в близост до нос Емине, 4.5 км от Свети Влас и 8,5 км от Слънчев бряг. Международното летище в гр. Бургас се намира само на 40 км от Елените.

Курортното селище е проектирано така, че експозицията му е изцяло южна. То се състои от вили и хотели, разположени сред свежата зеленина на Балкана, предлагащи на своите гости спокойствие и лукс, съчетани с красива природа и чист въздух.

Курортът предлага разнообразие от спортове на открито – сърфинг, ветроходство, кану, плажен волейбол, водна топка и т.н. Курортът предлага добри варианти на едноспални или двуспални апартаменти или вили за бъдещи собственици.