Доход от отдаване под наем

magnaaaaaaaa

С течение на времето и развитието на последните тенденции в сферата на недвижимите имоти, отчитайки все по-големия ръст на купувачи и туристи по Българското черноморие, голяма част от крупните строители, собственици на комплекси от затворен тип с управляваща компания, започнаха да предлагат недвижими имоти с гарантиран доход от отдаване под наем и висок процент възвръщаемост.

Тенденцията сочи, че по време на сезон 2016 – ако предлаганата гарантирана възвръщаемост е била в размер на 3-5 % , то през 2017 тя достига до 7, а дори на места – до 8,5 %.

Едно от най-големите преимущества в случая, е че собственика все пак има право да ползва имота си, като периода за ползване се определя в зависимост от условията на управляващата компания, като обикновено – ползването на имота е възможно в „нисък сезон“ или след сезона.

Гарантирането на подобен вид възвръщаемост става чрез договор, който за всяка от компаниите е с различен период на действие, той може да бъде подписан за срок от 1, 3, 5 или дори повече години, с право на преподписване.  Комуналните и разходи си остават за собственика (данък сгради, такса-смет, такса-поддръжка), като разходите за електричество и вода – се договарят индивидуално между компанията и клиента.

Голяма част от имотите за отдаване предлагат опция и за негарантиран доход от отдаване, като в повечето от случаите – възвращаемостта може да достигне до 10 и дори повече процента. Естествено, трябва да се обръща внимание на репутацията и историята на компанията, както и рейтинг и отзиви  в сайтовете за отдаване под наем.

Допълнителен нюанс за подобен тип инвестиция, са допълнителните услуги, които комплекса предлага, като например спа- и фитнес центрове, детски площадки, басейн и наличие на рецепция. От голямо значение, освен качеството на строителство са също така параметри, като локация, гледка, територия, близост до инфраструктура.

С приоритет, разбира се, се разглеждат такива имоти в по-големи курортни места, основно като Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол и др.

СКОРОШНИ ПУБЛИКАЦИИ